Bart Moeyaert: Bratje

Ste vedeli, da je belgijski pisatelj Bart Moeyaert leta 1964 na svet privekal kot sedmi sin in je zato njegov boter postal nihče drug kot kralj Baudouin I. Belgijski? Knjiga Bratje vas je popeljala v njegovo otroštvo, ki je bilo polno zvedavega raziskovanja sveta, majhnih lumparij in bratskih potegavščin. Ste že kdaj brali kakšno avtobiografsko knjigo? Čigavo? Primerjajte, po čem se je ta razlikovala od Bratov. Kaj mislite, kako se pisanje avtobiografskih kratkih zgodb razlikuje od pisanja fikcijskih zgodb?

Učenke so se pri tej nalogi v živo preko ZOOM-a srečale z avtorjem, postavljale so mu tudi lahko vprašanja.

Verjetno se po branju knjige počutite, kot da avtorja in njegove brate – ali vsaj kakršne so bili kot majhni – že precej dobro poznate. Zdaj pa boste imeli čudovito priložnost, da ga tudi zares spoznate in z njim poklepetate! Organizirali bomo pogovor z avtorjem knjige Bartom Moeyaertom, ki je eden najuspešnejših belgijskih mladinskih pisateljev. Vaša naloga je, da zanj pripravite vprašanja. Na spletu poiščite podatke o njegovem življenju ter pripravite vprašanja, ki se bodo bolj kot na njegovo intimno življenje nanašala na njegovo delo in poklic. Ste vedeli, da je svojo prvo knjigo izdal že pri 19. letih? Se sprašujete, kako se v avtorjevi glavi rodi zgodba? Kako pisati o sorodnikih, ne da bi se ti jezili nate? 😉 Kaj je najpomembnejše pri pisanju poezije? Povprašajte avtorja!

Pri drugi ustvarjalni nalogi z naslovom IMPRO SENČNO GLEDALIŠČE so dobila naslednja navodila.

Zgodbe iz Bratov skupaj tvorijo mozaik drobnih zrcal, od katerih vsako odseva utrinek Moeyaertove preteklosti. Bralci se nasmejimo sedmim bratom in njihovim lumparijam, četudi morda sami nimamo brata ali sestre. Katera zgodba, katera bratska potegavščina iz knjige pa se je vam najbolj vtisnila v spomin? Zakaj? Vas je katera od prigod iz knjige spomnila na kaj, kar se je zgodilo vam samim? Svoja mnenja lahko z drugimi udeleženci tekmovanja delite v razpravi (discussion).

Izdelajte senčne lutke sedmih bratov in odigrajte eno od prigod iz knjige! Senčne lutke bratov izdelajte čim bolj natančno; naj imajo čim več podrobnosti, da se bo že na prvi pogled opazilo, kateri od bratov je najstarejši, kateri najmlajši ipd. Namig: Pri izdelavi lutk si lahko pomagate z navodili, ki jih poiščete na spletu. Po končani izdelavi ne pozabite najprej preizkusiti, kako se bodo videle sence. Pripravljeni ste na impro gledališče! Z lutkami improvizirajte enega od motivov iz knjige: bratski prepir, nevarno drsanje po ledu, kolesarjenje na drugi konec mesta, kajenje očetove pipe, poletna nagajanja. Prizor z lutkami torej odigrajte spontano, brez vnaprej pripravljenega besedila oziroma scenarija. Svoje predstave pa ne pozabite posneti.

Izdelek naših učenk.