Petra Postert: Leto, ko so prišle čebele

Pri zadnjem izzivu so učenci dobili naslednja navodila za pripravo svoje prve ustvarjalne naloge.

PRVA USTVARJALNA NALOGA TEGA IZZIVA – EKSLIBRIS

Josy je domiselno označila svoj panj in prav ta oznaka se je pozneje izkazala za odločilno. Nekoč so navdušeni bralci označevali knjige iz svoje knjižnice, oznaka se je imenovala ex libris.

Izdelajte oznako za svojo skupino in jo na kratko predstavite. Ex libris (latinsko: »iz knjige«) oziroma ekslibris je grafična oznaka, s katero lahko lastnik označi svoje knjige. Pogosto je to dekorativna ali umetniška sličica, ki je natisnjena na manjši kos papirja ali šeleshamerja, nalepi se jo na prvo stran v knjigi. Na ekslibrisu sta poleg slike navadno še ime lastnika in moto, v preteklosti so bili tudi družinski grb ali druga znamenja, ki so namigovala na lastništvo določene osebe. Najboljši ekslibrisi so tisti, ki razkrijejo kaj o lastniku, recimo o njegovem poklicu ali njegovem konjičku; če je nekdo velik ljubitelj mačk, je na ekslibrisu lahko upodobljena mačka, pri smučarju bodo smuči in podobno. Na ekslibrisu je tudi latinski napis ex libris, kar lahko prevedemo iz knjig ali ena od knjig tistega, katerega ime je na ekslibrisu.

Pri tej nalogi so naše učenke zasedle 4. mesto.

Komisija je zapisala: Peter’s Sisters so v oznako vključile svoje hobije in ekslibris zasnovale večplastno, pri tem pa so se potrudile s predstavitvijo in sestavile zabavno pesem o svoji skupini. 

Izdelek naših učenk:

ODA PETER’S SISTERS

Cotton tail neustavljiva je kot Sava,
Flopsy v morju plava,
Mopsy se z risanjem zabava.

Cotton tail povsod švigajo oči,
Flopsy pa le v senci leži,
Mopsy umetnost v malem prstu tiči,
vsem pa korenček močno diši.

DRUGA USTVARJALNA NALOGA TEGA IZZIVA – ŽUŽELČJI FOTOGRAFI

Zgodba

Alma se je nasmehnila. “Saj bo.” Josy je spet nemo zrla v čebele. Nekaj časa sta tako molče stali druga ob drugi, medtem ko so živali spet z vnemo lezle iz špranj. Josy jih je s telefonom slikala. /…/ Josy ji je pokazala nekaj fotografij čebel, ampak Emma je zaprepadeno kriknila “bljaaaak” in se obrnila stran. Josy se je zdelo, da pretirava. Josy s telefonom slika čebele, vendar pa nad fotografijami niso vsi najbolj navdušeni. Kaj pa vi? Imate do čebel odpor? Pa do drugih žuželk? Task Začela se je pomlad in narava se je prebudila! Pognale in zacvetele so rastline, dejavne pa so tudi najrazličnejše živali, med drugim seveda žuželke.

Navodila za pripravo zares čisto zadnjega izziva so bila naslednja.

Za konec tekmovanja vas čaka poseben izziv; sprehodite se po naravi, pojdite v gozd, k bližnjemu potoku, na travnik, in s svojim ostrim očesom poiščite najrazličnejše žuželke. Fotografirajte jih in ustvarite zbirko žuželčjih fotografij! Pri fotografiranju se postavite v vlogo modnega ali umetniškega fotografa: svoje modele, žuželke fotografirajte ob zanimivem ozadju, modeli naj bodo čim bolj raznovrstni in na fotografijah jasno vidni. Bodite ustvarjalni! Vsak član ekipe naj iz svojih posnetkov izbere tri najboljše fotografije treh različnih žuželk. Skupno zbirko devetih fotografij naj med naloge odda en član ekipe.

Izdelek naših učenk: