Reeli Reimaus: Marij, magija in volkodlakinja Vera

Ste vedeli, da Reeli Reinaus, avtorica knjige Marij, magija in volkodlakinja Vera, prihaja iz Estonije? V pismu slovenskim bralcem knjige je zapisala:

V Estoniji verjamemo v kopico bajeslovnih bitij, za katere velja, da živijo v gozdovih. Pravijo, da je srečanje z njimi nevarno, lahko ti povsem spremeni življenje. V estonskih ljudskih pripovedih je najnevarnejše bitje prav volkodlak. Obstajalo naj bi tudi veliko različnih škratov in vilincev – dobrih in zlobnih –, pa tudi vodna bitja, ki so včasih prijazna, druga pa naj bi poskušala ljudi utopiti. Ko sem začela pisati to knjigo, sem si predstavljala, da je gozd prostor, kjer bi lahko vsa ta skrivnostna bajeslovna bitja živela v miru in jih nihče ne bi motil. Predstavljala sem si celo, da bi lahko takšni gozdovi ali džungle ali kakšna podobna območja obstajala v drugih delih sveta. In dvakrat na leto, v času solsticija, bi bitja lahko prehajala med temi kraji. In seveda bi bilo takrat v teh območjih še bolj nevarno kot običajno. Želim si, da bi vas ta knjiga navdihnila za raziskovanje starih ljudskih verovanj in zgodb ter bajeslovnih bitij v vaši državi. Morda začnete verjeti, da so pustolovščine možne in da se sanje lahko uresničijo.

Pa sledimo pisateljičini želji in se potopimo v svet starih ljudskih verovanj: naj vam bo knjiga v navdih za nalogo, ki bo tokrat bolj raziskovalno obarvana.

Naloga z naslovom BAJESLOVNA BITJA za učence je imela naslednja navodila.

Raziščite stara ljudska verovanja, zapise in mite o slovenskih bajeslovnih bitjih. Katera bitja iz knjige Marij, magija in volkodlakinja Vera najdemo tudi v slovenskih verovanjih? Za katera ste izvedeli šele ob poglobljenem raziskovanju? Vsak član skupine naj si izbere eno bajeslovno bitje, ki prihaja iz slovenske (ali vsaj slovanske) mitologije, ga dodobra razišče in predstavi sotekmovalcema. Nato s skupnimi močmi in znanjem predstavite vsa tri
izbrana bitja, pri predstavitvi pa bodite čim bolj izčrpni in izvirni. Morda izdelate ilustriran miselni vzorec ali plakat? Morda bitja predstavite s kostumi na zanimivem posnetku? Ali pa z izvirno pesmijo?

Pri tem izzivu so naše učenke dosegle 2. mesto. Komisija je zapisala naslednjo utemeljitev.

Ekipa Peterˈs Sisters je navdušila z nadvse izvirno idejo in sestavila pravo pravcato družabno igro, v kateri je predstavila bajeslovna bitja. 

Izdelek naših učenk.