Tulpenheimova prevara

Mala vas na podeželju,13. 7. 1737 

Dragi dnevnik! 

Danes se mi je zgodilo nekaj zelo groznega. Ugotovila sem, da me je moj ljubljenec Tulpenheim tik pred poroko prevaral. Njegova zaročenka Šternfeldovka je prva ugotovila in mi povedala, da Tulpenheim sedi na dveh stolih.

Ko sem ga spoznala, je bil tako krasen, znal je z besedami in povrh vsega je še bil bogat. Res sem se zaljubila vanj. Že sem videla, kako bom postala žlahtna gospa. Ko mi je Šternfeldovka povedala, da se samo igračka z menoj, sprva nisem verjela ali pa nisem  mogla in hotela verjeti. Končno sem spoznala krasnega, olikanega gospoda, nato pa mi povedo, da je vse to laž. Vse te besede, ki mi jih je izrekel, vse lepe stvari, ki mi jih je dal. Bila sem čisto obupana.

Z očetom sva prišla na idejo, da se Tulpenheimu maščujem. Nato je skozi vrata prišel Anže, bil je oblečen kot gospod, imel je preveliko obleko in hlače ter en črni klobuk. Bila sem jezna nanj, a mi je bilo tudi malo smešno, samo tega nisem pokazala, kljub temu mi je vse odpustil. Zdaj čakam, da se še maščujem Tulpenheimu, plačal bo za mojo poroko z Anžetom. 

Sporočim, kako se bo izteklo. 

Micka

 Nino Tusulin, 8. razred

Julija Bedič, 5. razred